Waar begint u bij het inrichten van uw huis?

Waar begint u met het inrichten van uw huis?


Heeft u net een nieuw huis gekocht? Dan staat u aan de start van een mooie tijd, namelijk het compleet naar eigen wens inrichten van uw huis. De vraag is nu: waar gaat u beginnen met de inrichting? Is het verstandig om eerst een lichtplan te maken of begint u juist met het inrichten van de woonkamer, het hart van uw huis? In deze blog geven wij u een duidelijk stappenplan waar u moet beginnen met het inrichten van uw huis.

6 stappen om te volgen voor het inrichten van uw huis

Uw huis inrichten is een leuke bezigheid, maar het is aan te raden om een duidelijk plan te hebben. Gebruik deze zes handvatten om de inrichting van uw huis zo fijn mogelijk te laten verlopen.

1. Maak een plan per ruimte

Bedenk eerst welke functie elke kamer in het huis gaat krijgen. Maakt u ruimte voor een hobbykamer of voor een kamer waar gewerkt kan worden? Bepaal hoeveel ruimte u per kamer nodig heeft en verander eventueel de grootte van de kamers door muren te verwijderen of te verplaatsen. Houd hierbij in het achterhoofd dat de kamers genoeg licht van buitenaf krijgen.

Tip: Creëer een ruimtelijk effect door te zorgen dat de dinertafel zo staat gepositioneerd, dat u naar buiten kunt kijken.

Laat de woonkamer ruimer ogen door de eettafel zo neer te zetten dat u naar buiten kunt kijken

2. Maak een lichtplan

Deze stap wordt vaak vergeten of als niet belangrijk geacht, maar zorg ervoor dat u per ruimte een duidelijk lichtplan maakt. Bij de eerste stap heeft u bedacht welke functie de kamers gaan krijgen, nu is het belangrijk om de juiste plekken in deze kamers te verlichten. Bedenk op welke plek in de kamer u licht nodig heeft en plaats daar lampen. Een woonkamer heeft op een plek waar geen meubels staan minder licht nodig, maar in de leeshoek moet het licht goed zijn.   

Tip: Gebruik op veel plekken in het huis dimlicht. zo kunt u de kamer in elke situatie de juiste sfeer geven.

3. Maak een plattegrond

Wees maar niet bang, u hoeft niet aan de slag op de computer of een professional in te huren. Een handgemaakte tekening is voldoende om zo de grove lijnen van de inrichting te bepalen. Teken de inrichting van de meubels om te kijken of de ruimte op deze manier het meest efficiënt en naar wens wordt gevuld. Maak als het nodig is meerdere tekeningen om zo de verschillende indelingen te vergelijken. Zorg dat u na de plattegrond bekijkt of het lichtplan nog voldoet of dat het veranderd moet worden.

4. Maak een moodboard

Het klinkt misschien gek, maar het is lastig om onder woorden te brengen wat precies uw stijl is. Makkelijker is om een aantal tijdschriften bij elkaar te zoeken en hier de stijlelementen uit te knippen die u mooi vindt. Dit moodboard kunt u gebruiken als leidraad voor de inrichting van uw huis. Heeft u veel verschillende elementen bij elkaar gezocht? Dan heeft u een brede stijl. Wellicht is het in dit geval handig om een stylist te vragen om de verschillende stijlen te ordenen.

Tip: heeft u veel verschillende stijlen bij elkaar gezocht? Dan is het ook mogelijk om elke kamer een andere stijl te geven.

Pak een aantal interieurtijdschriften en knip de stijlelementen uit die u mooi vindt!

5. Starten met inrichten? Begin bij de basis!

U heeft nu in kaart gebracht hoe de kamers ingedeeld gaan worden, hoe en waar de verlichting geplaatst moet worden en wat uw eigen wensen op het gebied van stijl zijn. Kortom; tijd om te beginnen met inrichten! Hierbij is het belangrijk dat u begint met de basis van de kamers. De vloeren, muren en kozijnen zijn het geraamte van de inrichting, deze dient u dus als eerste gereed te maken.

Muren en kozijnen in het wit brengen rust in een ruimte en laten tevens de ruimte groter ogen. Daarnaast is een witte muur tijdloos. Als u toch een andere kleur muur wilt, kunt u deze makkelijk aanpassen.

Tip: Gebruik één vloer door uw hele huis. Op deze manier brengt u ruimte en eenheid in uw woning.

6. Tijd om inkopen te doen

De basis staat, nu is het tijd om de woning te vullen met meubilair. Pak uw moodboard er nog eens bij en doe op basis hiervan inkopen. Neem uw moodboard mee naar de meubelzaak en laat u informeren en inspireren door het personeel.

Het mooie van het inrichten van uw huis is dat u langzaam kunt bouwen aan de perfecte samenstelling. Denk dus niet dat u in één keer alle meubels aan moet schaffen. Koop de meubels die de rode draad van uw stijl gaan vormen en vul de rest in de loop van de tijd aan.

Meer inspiratie, stijl- en interieuradvies?

Op onze inspiratiepagina kunt u alvast inspiratie opdoen voor uw eigen woning. Heeft u al genoeg inspiratie, maar heeft u meer advies nodig? Wij geven u gratis kleur- en interieuradvies op de website, maar u kunt ook samen met een styliste kijken wat het beste is voor uw woning!