Dé trend van 2019, duurzame vloeren!

De trend van 2019, duurzame vloeren.


Een vloer kan op verschillende manieren mooi zijn. De uitstraling is hierbij een belangrijk uitgangspunt. Daarnaast speelt de duurzaamheid van de vloer een prominente rol. Een duurzame vloer heeft niet alleen een positief effect op het binnenhuisklimaat, maar ook op het klimaat van de wereld. In deze blog leest u wat een duurzame vloer is, welke aspecten een vloer duurzaam maken en wat de meest duurzame vloeren zijn.

Wat is een duurzame vloer?

Een vloer is duurzaam of ‘groen’ wanneer onder andere het productieproces in verhouding met andere vloeren weinig energie kost, de vloer lang mee kan, er geen giftige stoffen gebruikt zijn en de vloer makkelijk af te breken is. Hieronder worden alle pijlers waarop een vloer getest wordt op duurzaamheid verder toegelicht.

  • Productieproces: Hier wordt de vraag gesteld hoe milieuvriendelijk de vloer gewonnen wordt. In welke mate wordt bij dit proces het milieu beschadigd?
  • Milieubelasting: Oftewel de druk op het milieu door de vervuiling van water, bodem of de lucht. Hoeveel energie wordt er verbruikt bij de productie van materiaal en het transport? Het productieproces kan erg milieuvriendelijk zijn, maar als het product een lange reis af moet leggen tot de eindbestemming, is het alsnog niet de meest duurzame optie.
  • Levensduur: Dit is misschien wel de belangrijkste pijler voor een duurzame vloer. Hoe langer de vloer namelijk kan blijven liggen, hoe langer er geen nieuwe vloer in hoeft te komen en er dus geen nieuwe grondstof, energie en transport nodig is om de nieuwe vloer te maken.
  • Toepasbaarheid: Hier is het de vraag in hoeverre de vloer toepasbaar is in een bepaalde ruimte. Een relatief minder sterke vloer in een drukbezochte ruimte is sneller aan vervanging toe en is dus geen duurzame optie.
  • Keurmerk: Een vloer met keurmerken is minder milieubelastend dan een vloer die geen keurmerken bezit. Voor elke vloersoort bestaan er verschillende milieukeurmerken.
  • Onderhoud: Kost het veel energie om de vloer te onderhouden? En worden er milieuvriendelijke onderhoudsproducten gebruikt?
  • Hergebruik: Sommige vloeren kunnen een tweede leven hebben. Deze worden dan weer hergebruikt in een andere ruimte. Denk hier bijvoorbeeld aan een geleefde vloer die opnieuw wordt gelegd in een nieuwe ruimte, zodat de ruimte geleefde sfeer uit kan stralen.
  • Giftige stoffen: Is de vloer van natuurlijk of kunststof materiaal? Bij kunststof materialen kunnen er na verloop van tijd giftige gassen vrijkomen.

De meest duurzame vloeren

Hieronder vindt u een overzicht van vier ‘groene’ vloeren die duurzaam zijn en dus beter zijn voor het milieu.

Houten vloeren

Het hout wordt eerst gekapt, hierna wordt het vervoert naar de plaats van bestemming. Na het vervoeren wordt het zorgvuldig gezaagd en gedroogd. Als het hout genoeg gedroogd is, kan het worden afgewerkt in de fabriek. Tijdens de productie wordt er relatief weinig energie verbruikt. Het is wel beter om een lokale houtsoort te kiezen. Hierdoor wordt er minder milieuschade aangericht door het transport.

De gemiddelde levensduur van een houten vloer is ongeveer twintig jaar. Dit is bij een normaal gebruik van de vloer. Als de vloer intensiever gebruikt wordt, heeft de vloer een kortere levensduur. Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor erg vochtige ruimtes. Voor houten vloeren zijn er meerdere keurmerken, zoals PEFC en FSC. Deze keurmerken laten zien dat het hout uit een goed beheerd bos vandaan komt. Het DEBO keurmerk wijst op verminderde milieubelasting.

Het is aan te raden om gebruik te maken van een lokale houtsoort

Het onderhoud van een houten vloer verschilt per gewenste stijl. Sommige mensen willen een strakke houten vloer, andere kiezen voor een geleefde vloer. Een strakke houten vloer heeft meer onderhoud nodig dan een geleefde vloer. Schuren kan meerdere malen, dus heeft u bij wijze van spreken elke paar jaar een nieuwe vloer. Door het schuren van houten vloeren zien ze er als nieuw uit en worden ze vaker doorverkocht.

Laminaat vloeren

Een laminaat vloer bestaat uit meerdere geperste lagen, waarbij de dikte van de bovenste slijtlaag bepaalt hoe lang de vloer meegaat. Helaas kan laminaat niet goed tegen vocht, daarom is het af te raden om laminaat in de badkamer of andere vochtige kamers te leggen. Vlekken zijn gemakkelijk te verwijderen, krassen en deuken zijn daarentegen lastig te verwijderen  vanwege de toplaag, omdat de houten toplaag maar een paar keer kan worden geschuurd.

Hoe lang een laminaat meegaat, ligt aan de intensiteit van het gebruik ervan. Gemiddeld gaat een laminaat van rond de 9 millimeter 20 jaar mee. Ook heeft goed laminaat, net als hout, het FSC keurmerk en worden de meeste laminaat vloeren zwevend gelegd. Zo kunt u de vloer dus doorverkopen of meenemen bij een verhuizing. Laminaat belast meer dan hout het milieu en er komen tijdens de levensduur giftige stoffen vrij vanwege het lijm dat in een laminaatplank zit.

Gaat u verhuizen? Dan kunt u het laminaat meenemen!

PVC vloeren

PVC bestaat uit kunststof genaamd polyvinylchloride. Het productieproces van PVC vloeren is duurzaam, omdat hier geen gebruik wordt gemaakt van schadelijke stoffen. Er zijn zelfs PVC vloeren die voor de helft gemaakt zijn van gerecycled materiaal. De milieubelasting is laag, omdat de meeste PVC vloeren uit België komen. België is de grootste fabrikant van PVC vloeren in de wereld. Vloeren gemaakt van PVC kunnen tot wel 30 jaar mee gaan. Uiteraard ligt het ook bij deze vloer aan de mate van gebruik. PVC vloeren zijn hiernaast in veel ruimtes toepasbaar, omdat ze redelijk goed tegen water kunnen. Ook maak je een PVC vloer gemakkelijk schoon.

Een PVC vloer kan wel tegen een stootje en is dus een goede optie voor de badkamer

Meer informatie aangaande duurzame vloeren?

We gaan graag met u in gesprek over de beste duurzame vloer voor uw huis. We nemen in onze showrooms uitgebreid de tijd om met u alle mogelijkheden door te nemen. Wilt u eerst zelf op zoek naar duurzame vloeren? Dan kunt u ook op onze website terecht.